Waar komt een Tiny Forest in Zoetermeer?

Op de oproep van gemeente Zoetermeer aan haar inwoners kwamen twintig aanmeldingen. IVN Natuureducatie en de gemeente hebben deze aanmeldingen voor een mini bos onderzocht en er zijn drie meest geschikte lokaties gevonden. Waar komt een Tiny Forest in Zoetermeer?

Een Tiny Forest in Zoetermeer

Jakobien Groeneveld, wethouder Openbare Ruimte en Groen: “Wat ontzettend fijn om te zien dat er zoveel animo is voor de komst van drie Tiny Forests in de stad! De komende tijd gaan we met de buurten van de drie locaties in gesprek om te kijken of er genoeg draagvlak is voor de komst van de Tiny Forests. Ik heb er alle vertrouwen in en kan niet wachten tot ze er zijn!”

Over de aanmeldingen

De drie aanmeldingen voor een Tiny Forest liggen in Seghwaert, De Leyens en een plek in Noordhove. Ook staan er twee locaties op de reservelijst, mocht er één van de drie locaties die de gemeente nu op het oog heeft, niet doorgaan. Omwonenden van de Tiny Forests ontvangen in april/mei verdere informatie over de komst van een Tiny Forest in hun buurt en het gesprek hierover. De andere vijftien aanmeldingen voldeden niet aan één of meerdere voorwaarden voor een Tiny Forest. Zij hebben inmiddels bericht gehad. Een voorwaarde voor de komst van een Tiny Forest is bijvoorbeeld dat er een school in de buurt van het Tiny Forest moet zijn, zodat kinderen van de natuur kunnen leren.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een bos in het klein waar kinderen leren over de natuur, maar ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Belangrijk dus, dat ook de buurt enthousiast is over de komst van een Tiny Forest. Verder is het een echt bos, ongeveer zo groot als een tennisveld. Het begint met kleine bomen en struiken, maar groeit uit tot een compact bos, waar het een prettige plek is voor vogels, vlinders, bijen en kleine zoogdieren. Er moet dus voldoende ruimte zijn om het bos te kunnen laten groeien.

Groot succes

Daan Bleichrodt van IVN Natuureducatie werd geïnspireerd door een Ted Talk van een Indiase ingenieur die het eerste Tiny Forest heeft ontwikkeld. Sindsdien is het concept een groot succes in Nederland. Daan: “Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters, die beter bestand zijn tegen ziektes. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals over bodemdiertjes en planten en bomen. We zijn ontzettend blij dat Zoetermeer er drie Tiny Forests bij krijgt.”

Waar moet een Tiny Forest aan voldoen?

Een Tiny Forest is een plek waar kinderen leren over de natuur en moet daarom dicht bij een school liggen. Daarnaast moet de plek waar een Tiny Forest komt ook passen in diverse plannen, zoals het bestemmingsplan, stedebouwkundigeplan, woningbouwplannen of -visies, mogen er geen kabels en leidingen liggen en mogen we van het hoogheemraadschap geen Tiny Forest planten op of vlakbij de buurtvaart, of een van de weteringen in Zoetermeer. 

Samenwerking

Dit project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Zoetermeer, IVN Natuureducatie en dankzij een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Begin dit jaar tekenden de gemeente en IVN de samenwerkingsovereenkomst om drie Tiny Forests te realiseren in Zoetermeer.

Meer weten over Tiny Forests? Kijk dan op IVN.

Meer lezen over Zoetermeer? Kijk bij nieuws!

Delen is lief!

Laat een reactie achter