Quarantainekunst in Zoetermeer

Quarantainekunst in Zoetermeer is ook in onze stad van start gegaan. Het is een initiatief van fotograaf Daniella van Bergen en Stichting KunstPost. Op verschillende locaties laten lokale kunstenaars hun werk op een laagdrempelige manier zien. Na de berenjacht is dit een leuk project om je eigen omgeving te verkennen.

In het bijzijn van wethouder Cultuur Robin Paalvast onthulde Wille Vaskimo zijn kunstwerken in de tuin bij De Bakkerswinkel Zoetermeer. Het begin van cultuurzomer079 met allerlei culturele activiteiten. Aan de hand van een gemaakte routekaart liepen we de Dorpsstraat in om enkele kunstwerken achter de ramen te bewonderen en om in gesprek te gaan met de kunstenaar.

Hubertine Langemeijer (Stichting KunstPost), Sven Ruggenberg (Cultuurfonds Zoetermeer), Wille Vaskimo (kunstenaar), wethouder Robin Paalvast en inititiefneemster Daniella van Bergen.
Hubertine Langemeijer (Stichting KunstPost), Sven Ruggenberg (Cultuurfonds Zoetermeer), Wille Vaskimo (kunstenaar), wethouder Robin Paalvast en inititiefneemster Daniella van Bergen.

QuarantaineKunst? Wat is dat? 

Vanaf vandaag zijn de eerste kunstwerken vanaf de straat goed zichtbaar en kun je met de digitale routekaart door de regio genieten van allerlei kunststijlen. Zoetermeer wordt op deze manier een soort openluchtmuseum. Geen wachtrijen en lekker buiten om op onderzoek te gaan in je eigen buurt! Bij ieder kunstwerk staat een QR-code en zodra je deze scant met je smartphone lees je meer over het kunstwerk en de kunstenaar. Uitgekeken in Zoetermeer? Dan kan je ook in Delft, Den Haag en het Westland op speurtocht.

Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg en wethouder Robin Paalvast scannen de eerste QR-code.
Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg en wethouder Robin Paalvast scannen de eerste QR-code.

Bedenker en fotograaf Daniella van Bergen is samen met Stichting KunstPost dit initiatief gestart om kunst, juist nu, zichtbaar te blijven maken. Het doel van Stichting KunstPost is om kunst op een laagdrempelige manier zichtbaar te maken en een eigen plek te bieden in regio Haaglanden. 

Nu musea en galeries uitsluitend nog op afspraak te bezoeken zijn, willen ze kunst weer dichter bij de mensen brengen. Gewoon achter het raam, in de tuin of op het balkon. Als het maar vanaf de straat goed zichtbaar is. Niet alleen in musea, maar gewoon in iedere wijk en voor alle kunstenaars. 

QuarantineKunst in de wijken van Zoetermeer

Deelnemers kunnen zowel kunstenaars zijn als mensen die een geschikte plek hebben om kunst zichtbaar te maken. Zij kunnen zich aanmelden via www.quarantainekunst.nl. Kunstenaars kunnen deelnemen met maximaal 5 kunstwerken op max. vijf adressen. Na ballotage ontvangen ze de poster op A4 met hierop onder meer een QR-code, zodat duidelijk is dat ze deelnemen aan deze route. Deze poster is zelf te printen. Mensen die hun raam, tuin of balkon beschikbaar stellen, komen op een lijst te staan. Wanneer een kunstenaar aangeeft op zoek te zijn naar een geschikte locatie, matchen ze hem of haar met een adres. 

Aan de hand van de digitale routekaart kunnen kunstliefhebbers in hun wijk, stad, dorp of regio op zoek naar kunst achter de ramen. Juist nu willen we mensen laten ervaren dat kunst verbindt. Het kan eenzaamheid doorbreken, doordat kwetsbaren achter het raam opeens mensen zien langs komen, waarbij het getoonde werk een onderwerp van gesprek kan zijn.

Met de zomervakantie voor de deur en de nog vele beperkende maatregelingen is dit een veilig alternatief om erop uit te trekken. Een gratis cultureel en sportief uitje. Speuren naar kunst… op plekken waar ze anders nooit zouden komen. Ontdek je stad, je wijk en op de fiets je hele regio!

Quarantaintekunt is op 1 juni van start gegaan met kunstenaars uit regio Haaglanden van Rijnland tot Rijnmond. Quarantainekunst heeft zo een mooie start gegeven voor CultuurZomer in heel Zoetermeer. 

Meer weten? Kijk op www.quarantainekunst.nl 

Meer lezen over Zoetermeer? Kijk bij Zoetermeerse verhalen!

Delen is lief!

1 reactie

  1. Hubertine Langemeijer op 21 juli 2020 om 9:01

    Dank je wel Patricia voor dit mooie artikel.

Laat een reactie achter