Een kansrijke toekomst met Jong Perspectief

Jong Perspectief had het symposium ‘Kansrijke Toekomst’ georganiseerd bij CKC in Zoetermeer. Het hoofdthema was de waarde en impact die een vrijwilliger heeft op een jongere. Programmamaker en auteur Karim Amghar belichtte het belang van maatjes, mentoren en rolmodellen voor kansengelijkheid. Verschillende vrijwilligers kwamen aan het woord om zijn en haar ervaringen te delen. En als top op de ijsberg kreeg voormalige voorzitter Ignas Wajon de Zoetermeerse gemeentepenning uit handen van burgemeester Bezuijen.

Symposium 'Een kansrijke toekomst' van Jong Perspectief - "Impact van Vrijwilligers"
Een kansrijke toekomst voor kinderen en jongeren met aandacht: de impact van vrijwilligers!

Gemeentepenning voor Ignas Wajon van Jong Perspectief

De aanleiding van het symposium was het afscheid van Ignas Wajon. Ignas is sinds 2006 betrokken bij stichting als voorzitter en na 16 jaar draagt hij het stokje over. Burgemeester Bezuijen reikte de Zoetermeerse gemeentepenning uit aan de voormalige voorzitter. Niet alleen voor zijn inzet bij Jong Perspectief maar ook voor zijn vrijwillige inzet voor kinderen en jongeren in Zoetermeer en omgeving om hun te helpen bouwen aan hun toekomst.

Ook in de Raad van Toezicht van de Stichting Stedelijk Voorgezet Onderwijs Zoetermeer kon bijna 25 jaar op de vrijwillige inzet van Ignas Wajon rekenen. Burgemeester Bezuijen: “Ook daar liet de heer Wajon zien hoezeer hij betrokken was het beste met kinderen en jongeren voor heeft. De heer Wajon heeft een groot hart voor kinderen in een achterstandspositie en het is indrukwekkend wat hij samen met alle vrijwilligers voor kinderen en jongeren heeft bereikt.”

Ignas Wajon ontvangt uit handen van burgemeester Michel Bezuijen de Zoetermeerse gemeentepenning
Gemeentepenning voor Ignas Wajon van Jong Perspectief uit handen van burgemeester Bezuijen

Karim Amghar over Kansen(on)gelijkheid

Karim Amghar gaf een boeiend presentatie over kansenongelijkheid, diversiteit en de ondersteuning van jongeren. Hij legde verhelderend uit over onbewuste vooroordelen die eenieder in zich heeft. Hij, jij en ik, we hebben het allemaal maar het is goed om hier bewust van te zijn. Dat diversiteit ook gewoon leuk kan zijn maar waarom het soms dan toch een moeilijk onderwerp is. 

Hij benadrukt het belang van een maatje, mentor en/of rolmodel. Een vrijwilliger geeft een kind of een jongere het gevoel dat er in zijn of haar omgeving iemand is die wel in hem of haar gelooft. De vrijwilliger helpt hem of haar bij het inzien van beperkende overtuigingen. Karim vertelde dat toen hij zelf jong was hij de wijkagent als rolmodel had. Hij herinnert zich de bemoedigende schouderklopjes die hij toen kreeg en daardoor ook de persoon is geworden die hij nu is. Iedereen heeft een rolmodel nodig. Kinderen kunnen ook hulp bij zelfbewustwording goed gebruiken. Geef ze de boodschap: “Je bent de baas over jezelf!” en leer ze zelfredzaam te zijn.

Karim Amghar bij Symposium van Jong Perspectief
Karim Amghar over kansen(on)gelijkheid

“Het is enorm bijzonder om een maatje te zijn van een jongere.”

Acht vrijwilligers zijn in beeld gebracht door de fotografen Saskia Koot, Patricia Munster en Edwin Mulder, de fototentoonstelling “Impact van Vrijwilligers” zal zowel in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland afwisselend te zien zijn. Iedere vrijwilliger vertelde over de impact op het kind en vaak ook op het hele gezin en op hem- of haarzelf. Inspirerende verhalen waardoor je het inzicht kreeg dat het niet alleen leuk is voor de deelnemer maar ook voor de vrijwilliger en uiteindelijk leuk is voor iedereen! Het enthousiasme en plezier om kinderen en jongeren te helpen was de rode draad bij deze vrijwilligers.

Stephanie (34): “Ik vind het bijzonder om te zien wat voor impact je hebt op de jongeren. Je merkt dat ze het fijn vinden dat er iemand speciaal voor hen komt. En vooral de dankbaarheid die ik ervoor terug krijg doet me wat. Bij het afscheid van mijn vorige maatje, een jongen van 9 jaar, kreeg ik een tekening van een teddybeer waarop stond ‘i lui yu’. Die hangt nu bij mij thuis.”

Stephanie heeft alweer haar vijfde maatje en wordt in het zonnetje gezet door Joyce de Haan.
Stephanie heeft alweer haar vijfde maatje en wordt in het zonnetje gezet door Joyce de Haan.

Mike (25): “Mijn maatje, een jongen van dertien jaar, gaat naar het speciaal onderwijs en woont samen met zijn moeder. Wij doen samen sportieve activiteiten. Op deze manier hoop ik hem ook wat meer uit z’n sociale isolement te krijgen en simpelweg plezier met elkaar maken. Laatst heeft hij mij aangemoedigd bij een voetbalwedstrijd. Zonder angst of ongemakkelijkheid ging hij tussen m’n vrienden zitten. Dat vond ik stoer van hem.”

Vanessa (49): “Maatje zijn is heel goed en leuk te combineren als je zelf jonge kinderen hebt thuis.”

Wil je meer weten over het worden van een maatje of mentor kijk bij Jong Perspectief op de website!

Afsluitende met de nieuwe slogan, bekend gemaakt voor de nieuwe voorzitter Coen Wilms:

Samen.goed.doen

Hoe help jij mee aan een kansrijke toekomst voor kinderen en jongeren? Kijk bij Jong Perspectief op de website voor meer informatie.

Meer lezen over mooie initiatieven in Zoetermeer? Kijk hier!

Delen is lief!

Laat een reactie achter