Softbal op de Olympische Spelen van Tokyo 2021 en in Zoetermeer?
De Olympische Spelen van Tokyo 2021 gaan bijna van start en na ruim 12 jaar staat softbal weer op het programma. Een sport die in Nederland niet veel beoefend wordt. Zou er in Zoetemeer softbal gespeeld worden? TRNDZ ging vorig jaar op zoek en vond Softbal Vereniging Birds in het Van Tuyllpark. De interviews dateren dan ook uit 2020.
Softbal is een team- en balsport dat veel van een sporter vraagt. Zoals Karin Versluis, trainster en coach bij Honkbal en Softbal Vereniging Birds in Zoetermeer, zegt: “Het is een explosieve sport, je moet kunnen sprinten, snel kunnen reageren, goed kunnen gooien en vangen, maar ook met een knuppel de bal ver weg kunnen slaan.” Het vergt inzicht. Je leert het niet in een dag, maar dat is juist het leuke aan deze sport. Je wordt uitgedaagd op verschillende vlakken. Er bestaan verschillende posities in het veld; er is een pitcher (degene die de bal gooit), een catcher (degene die de bal vangt bij de thuisplaat), binnenvelders en buitenvelders, in totaal 9 teamleden. Het andere team zit op de bank en levert de slagvrouw of -man. Als sporter moet je meerdere posities kunnen innemen. Het volstaat niet om alleen maar de bekende homeruns (bal buiten het veld) te slaan, waar heel wat Amerikaanse films over gemaakt zijn. Het verschil tussen softbal en honkbal zit in de grootte van het veld en de bal.
Softbal voor jonge kinderen: BeeBall!
Voor jonge kinderen zijn de spelregels best moeilijk, daarom is er BeeBall ontwikkeld. Bij Birds Zoetermeer kun je al vanaf vijf jaar meedoen. BeeBall is de voorloper van het echte honk- en softbal. Het is een spel met eenvoudige spelregels, zodat de kinderen volledig bij het spel worden betrokken en volop in beweging zijn. Bij Beeball draait het om teamgeest, sportiviteit en spelplezier. Geen vier honken, maar drie honken, het veld is een stuk kleiner en de bal zachter.
Het draait niet om winnen, de teams spelen wel tegen elkaar, maar de score wordt niet bijgehouden.
Karin geeft aan dat er net voldoende aanwas is, dat komt door de redelijk jonge wijken rondom het Van Tuyllpark. Wel zou ze graag zien dat er wat meer meisjes mee zouden doen. De meiden die nu meedoen hebben veel plezier, soms is het net een kippenhok. Gezelligheid staat voorop en dat blijkt ook uit de mini-interviews met de verschillende softballers.
De softballers aan het woord!
Sanne (11) pitcher
Sanne speelt voor het derde seizoen bij Birds in Van Tuyllpark. Geïnspireerd door haar broer legt ze de lat voor zichzelf hoog. Ze wil graag in de Golden League spelen en zo ook kans maken om geselecteerd te worden voor het Nederlands team. Zover is het nog niet, nu kan ze zich nog lekker uitleven en met de knuppel flink op de ballen meppen. Ze traint twee keer in de week en in het weekend neemt ze deel aan wedstrijden.
Ilonka (11) pitcher
Vijf jaar geleden kwam Ilonka bij de Birds. Op aanraden van haar gymleraar, het leek hem een goede sport voor Ilonka om al haar energie in kwijt te kunnen. Ze was druk, rende altijd alle kanten op en was dol op ballen. Ze traint samen met Sanne, maar ook met de rest van het team heeft ze veel plezier. Ilonka wil zo ver mogelijk komen in softbal. Ze is dan ook twee keer in de week op het trainingsveld te vinden en ze doet mee aan wedstrijden.
Tara (12) catcher
Als zes-jarig meisje begon Tara bij de Birds, bij het onderdeel Beebal, een variant op softbal voor de jongste deelnemers. Het veld is compacter, de bal zachter en Beebal is niet competitief.
Nu speelt ze alweer 6 jaar bij de Birds. Op een dag kwam ze met een vriendinnetje mee en sindsdien is ze er niet weg te slaan. Ze vindt de teamgeest fijn, maar ook dat ze een eigen positie heeft. Ze is namelijk catcher, de spil van het spel. De catcher zorgt ervoor dat het team goed opgesteld staat. Het is het eerste jaar dat ze bij de aspiranten traint en ze volgt daarnaast een aparte training om goed te kunnen catchen.
Ella (13) korte stop of outfield
Haar moeder heeft mooie herinneringen aan haar jeugd toen zij softbal speelde en stimuleerde zo haar kinderen om ook te gaan softballen. Zo kwam Ella bij de Birds terecht en heeft het hier erg naar haar zin. Ze vindt het heel leuk om onderdeel van het team te zijn en ze speelt bij de aspiranten, eerste klasse, net als Tara.
Ines (15) allrounder
Ines’ vader speelde honkbal en speelde ook samen met haar moeder softbal. Zo kwam Ines in contact met softbal. En nu start ze alweer met haar negende seizoen. Ze geniet van de sport, ze vindt het heerlijk dat ze overal inzetbaar is, van pitcher naar binnenvelder en buitenvelder. Zolang ze maar in beweging is en plezier heeft. Ze speelt bij de junioren op hoog niveau, dat betekent dat ze, naast haar training, twee wedstrijden in het weekend speelt. In de winter traint ze binnen, maar ze is blij dat ze nu weer buiten kan trainen. Ines is gek op softbal, ze vindt het samenwerken met het team leuk. Ze bekleedt graag de verschillende posities in het veld, zodat ze zichzelf op allerlei verschillende manieren kan ontplooien.
Lara (45)
Lara speelt al sinds haar zesde jaar softbal. Ze is begonnen bij VUC Den Haag en heeft in de hoofdklasse in Haarlem gespeeld. Ze vindt het top dat softbal weer op de Olympische Spelen te zien is. Zelf speelde ze vier jaar bij jong oranje en was twee jaar lid van het Nederlands team.
Nu traint ze een keer in de week bij Birds, omdat ook haar kinderen hier trainen. Daarnaast doet ze nog mee aan de 2e klasse midweekcompetitie. Ze vindt softbal een heerlijke sport, omdat er zo’n diversiteit aan bewegingen is. Je gebruikt je hele lichaam, van top tot teen. Ook de trainingen zijn afwisselend. De ene keer heb je een slagcircuit, de andere keer train je op hoge ballen, dan pitchen, dan binnenvelder of juist erbuiten. Zoveel afwisseling, en daarom softbalt Lara nog steeds!
Meer informatie over Birds vind je op hun website.
Meer lezen over Zoetermeer? Kijk bij nieuws. Wil je meer TRNDZ? Word donateur!