Zoetermeers sporttalent: Colin Vercammen over karate en de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen starten vrijdag in Tokyo, zoals je al in het vorige bericht hebt kunnen lezen, hier delen we graag Colin Vercammen’s interview over karate en de Olympische Spelen, nog een Zoetermeers sporttalent!

“Colin Vercammen (15) is Nederlands kampioen in karate. In zijn categorie U16 -52kg versloeg hij afgelopen november in de Oosterpoort in Oosterheem al zijn tegenstanders. Colin is opgegroeid in Zoetermeer en traint bij Budoschool Kai Sei in Rokkeveen. 

Colin is trots op zijn kampioenstitel, maar nog trotser was hij toen hij in december een uitnodiging kreeg van bondscoach (voor de jeugd) Virgil Visser om deel te nemen aan de Nederlandse selectie U16-U18. Zijn grote uitdaging staat in juli op het programma. Hij neemt voor de eerste keer deel aan een Youth League in Porec, Kroatië. 

Honderden deelnemers uit de hele wereld komen naar Kroatië om te strijden om de titel, maar ook om te laten zien hoe groot de aantrekkingskracht van karate op jongeren is.

Colin startte op 7-jarige leeftijd met karate en al snel had hij de zwarte band gehaald. Hij beoefent kumite, de karatesport waar je tegen een tegenstander moet vechten. Nu traint hij 7 keer in de week en geeft hij ook training aan jonge kinderen.

Omdat hij in november jarig is, is hij elke 2 jaar de jongste in zijn categorie bij de Nederlandse kampioenschappen U21. Daardoor moet hij het hebben van tactiek en dat is hem goed afgegaan. Colin vindt het een uitdaging om steeds een andere tactiek op zijn tegenstander uit te proberen, zodat hij verrassend blijft en de overhand houdt. Van zo’n uitdaging krijgt hij echt een kick!

In de winter laat hij zich nog wel eens brengen naar de Budoschool in Rokkeveen, maar in de zomer en op woensdagmiddag komt hij sportief op de fiets. Hij heeft al vroeg meegekregen dat bewegen goed voor hem is en vindt het jammer dat niet alle kinderen dat beseffen. Natuurlijk gamet hij ook weleens, maar dat is wel in balans met zijn sport.

Daarnaast heeft hij nog een bijzondere hobby. Hij verzamelt petten, de muur in zijn slaapkamer is ‘behangen’ met petten vanuit een groot deel van de wereld. Zijn collectie is ooit begonnen toen zijn opa en oma hem de eerste pet gaven. Nu brengen ze hem nog steeds petten, maar hij krijgt ze ook van vrienden.

Colin maakt indruk, door zijn zelfverzekerdheid en discipline, maar ook door het respect ten opzichte van zijn tegenstanders en medemens. Dit zelfvertrouwen is toegenomen sinds hij karate beoefent en het helpt hem om met beide benen op de grond te staan.

“Karate is heel gaaf”

Hij vindt karate heel gaaf, maar of hij alles opzij wil zetten om bij de top te horen is nog maar de vraag. Wel lijkt het hem leuk om een sportopleiding te doen of om iets te doen met hout, zoals meubelmaker of scheepsbouwer. Een ding is zeker, hij blijft karate beoefenen.

Of Colin ooit aan de Olympische Spelen mee zal doen blijft maar de vraag, want zoals het er nu voorstaat is 2020 de enige keer dat karate op de Olympische spelen te zien zal zijn. Met meer dan 100 miljoen fans over de hele wereld zal de karatebond (WKF) er vast alles aan doen om het in 2028 weer op het programma te krijgen. En dan is Colin er klaar voor!”

Colin Vercammen – Zoetermeers sporttalent – Karate

Colin is inmiddels 16 en maakt deel uit van het Nederlandse Karate Team U18. Volg Colin op Instagram!

De wedstrijden van karate op de Olympische Spelen zijn van 5 tot en met 7 augustus 2021.

Meer informatie over de sportvereniging van Colin Vercammen is te vinden op de website van Kai Sei.

Zoetermeerse verhalen delen we onder nieuws! Wil je meer TRNDZ? Geef een donatie hier!

Delen is lief!

Laat een reactie achter