Zoetermeer slaapstad? Allang niet meer!

Zoetermeer stond jaren bekend als een slaapstad. Zoeterminder werd onze stad vaak genoemd. En heel eerlijk, dat is het ook wel jaren geweest. Maar dat is Zoetermeer allang niet meer!

Ik ben een rasechte Zoetermeerse. Goed, niet hier geboren, maar dat was omdat er zo’n 40 jaar geleden nog geen ziekenhuis in Zoetermeer was. Ik ben daarom geboren in Leidschendam. Maar ik ben hier wel opgegroeid.

Ik heb een fijne jeugd gehad; school op loopafstand, genoeg keuze in sportclubs, winkelcentrum om de hoek, Zoetermeer Stadslijn die in iedere wijk stopte, kinderboerderij op de Voorweg, het Stadshart dat steeds groter werd, zwemmen in het Noord Aa en de Driesprong en ga zo maar door. Als puber hoefde ik me ook niet vervelen. We gingen discoschaatsen in de PWA-hal, naar de tienerdisco in het buurthuis en later werden dat Amphion, Locomotion en Spoor 3, of poolen bij het snookercentrum. En was het zakgeld op, dan hingen we wel bij iemand thuis, in één of andere parkeergarage of op het station. Ik heb me in ieder geval nooit verveeld.

Irene’s column is eerder verschenen in TRNDZ.

Irene Planken laat haar gedachten gaan over Zoetermeer. Is Zoetermeer een slaapstad? Allang niet meer!
Irene Planken

Toch ben ik 10 jaar weggeweest. Zo’n vijf jaar lang woonde ik op het prachtige eiland Mauritius en weer terug in Nederland woonde ik in Almere, Amsterdam en Tilburg. Maar eigenlijk wilde ik weer terug naar Zoetermeer. Het werd uiteindelijk Delft. En toen de liefde van mijn leven weer in mijn leven kwam (we kenden elkaar van de middelbare school), gingen we toch terug naar Zoetermeer. Want als we kinderen mochten krijgen, dan wilden we dat ze net zo’n fijne jeugd zouden krijgen als wij hadden.

Maar Zoetermeer was niet meer wat het was… Voor kleine kinderen was er genoeg te doen. We gingen regelmatig zwemmen in het binnenbad van het Keerpunt, naar één van de kinderboerderijen of het Geertje, gezellig picknicken op het Noord Aa-strand of maakten een wandeling door het Balijbos. En vergeet natuurlijk het krijspaleis niet (lees: ballenbak). Maar het Stadshart was uitgestorven. Meer lege zaken dan leuke winkels. En wilde je ergens op een terras neerploffen, dan moest je vroeg en snel zijn, want die zaten zo vol omdat er niet veel was. En wat was er nog voor de jeugd? Geen Loco, geen Amphion. Wat gingen die dan doen?

Gelukkig zie je hier nu verandering in komen. Het Stadshart heeft een ware upgrade gekregen en wordt nog verder vernieuwd. Het Marktplein wordt omgetoverd in een waar stadspark, er zijn plannen voor een nieuw familiezwembad en de Randstadrail stopt er straks ook. Het Stadshuisplein is zodra de eerste zonnestralen zich laten zien een gezellige boel en alle leuke eettentjes eromheen hebben een terras. De bioscoop wordt helemaal gerenoveerd en gemoderniseerd en zo kan ik nog genoeg noemen wat er al is gedaan of gaat gebeuren.

Alleen de jeugd heeft nog niet zoveel. Misschien dat de gemeente daar eens iets mee zou kunnen doen. Ik hoor van veel ouders met pubers dat er voor de pubers niet veel te beleven valt. Juist de pubers hebben er belang bij als ze een paar plekken hebben waar ze lekker zichzelf kunnen zijn en zich goed kunnen voelen. Puber zijn is al zwaar genoeg, toch?

Maar vergeet niet dat alle leuke festivals eraan komen! Wat ik zo leuk vind is dat er bij ieder festival rekening wordt gehouden met jong en oud. Zo is het voor iedereen leuk en gezellig. En je kunt zeggen wat je wilt, de festivals zijn altijd heel gezellig. En ook die pubers kunnen daar prima hun ei kwijt. Als ik dan zo rondkijk en mijn stadsgenoten allemaal goedgemutst gezellig zie zijn, ben ik toch wel heel erg trots op mijn stadje. Zoetermeer is allang geen slaapstad meer!

Liefs,
Irene

Over Irene Planken aka Tante Truus kan alles

Irene Planken is een rasechte Zoetermeerse. Ze woont in Zoetermeer in de wijk Seghwaert met haar vriend en hun twee dochters. Irene is zelfstandig ondernemer en heeft o.a. een feel good blog genaamd Tante Truus Kan Alles (tantetruuskanalles.nl), ze maakt illustraties en is druk bezig met het schrijven van een kinderboek. Ze vindt het heerlijk om buiten te zijn. Of dit nu een wandeling rond het Noord Aa, slenteren in het Stadhart of gezellig op een terras is. Ze geniet van iedere dag, staat positief in het leven en is een trotse Zoetermeerder.

Columniste Irene Planken vindt Zoetermeer allang geen slaapstad meer.
Irene Planken
foto: Patricia Munster

Delen is lief!

Laat een reactie achter