Zoetermeer is de plek

Zoetermeer heeft een nieuwe slogan: “Zoetermeer is de plek”. Zoetermeerders  die al jaren hier leven weten dat dit een ideale plek is om te wonen, werken en winkelen. En dat wil gemeente Zoetermeer nog meer gaan uitdragen. In het derde kwartaal van dit jaar zal de campagne starten.

In de eerste editie van TRNDZ heeft Martha Pelkman haar mening gegeven over haar favoriete slogan voor Zoetermeer.

Stad tussen de parken

Binnenpark, Buytenpark, Westerpark, Burgemeester Hoekstrapark, Floriadepark, Rosarium, Burgemeester Vernèdepark, Prinses Arianepark, Burgemeester van Tuyllpark, Wilhelminapark, De Wijdse Weide, Prielenbos, Seghwaertse Hout, Seghwaertpark, Aldo van Eyckpark, Heempark en het Noord-Aagebied, Balijbos, Bentwoud. Op een A4-tje zijn dit ruim vier regels. Vier regels om de parken van Zoetermeer op te noemen. 

Het is waarachtig een groene stad.

Zoetermeer, stad tussen de parken
Floriadepark in Zoetermeer

Zoetermeer was en is een stad tussen de parken. En het zijn prachtige parken. Toen ik in 1982 naar Zoetermeer verhuisde, was dit ook de slogan van de stad. Het stond voor de groene ambities van de stad aan de rand van het Groene Hart.

In 1962 werd Zoetermeer aangewezen als groeikern: het moest een ruim opgezette stad zijn met veel groen en doorgroeien tot zo’n 100.000 inwoners. In 1991 werd dit aantal behaald. De 100.000ste inwoner kreeg 100.000 cent (in guldens) als welkomstcadeau. Het geluk wilde dat het een nieuwgeborene was, die nu ongeveer 27 jaar moet zijn. Op 1 januari 2019 waren er ruim 124.000 Zoetermeerders.

En Zoetermeer is nog steeds een stad tussen de parken, maar de slogan veranderde. De opgerichte vereniging ter promotie van Zoetermeer, die de originele naam Promotie Zoetermeer draagt, verzon de slogan: Zoetermeer, city of leisure. We zien deze slogan ook op de één na lelijkste plek van Nederland, de Mandelabrug. Een slechte slogan op een lelijke plek. Zoetermeer kan dat.

Officieel schijnt er geen slogan te zijn geweest, maar ik denk dat je toch echt een slogan hebt, als je deze op de brug over de A12 plakt. Nog steeds zijn de parken in Zoetermeer aanwezig. Daar word ik vrolijk van. Het groen is belangrijk in een stad, vind ik. En gelukkig blijft het nog wel even groen in Zoetermeer. Voor mij is Zoetermeer nog steeds de stad tussen de parken, waar ik in de zomer op een bankje kan werken, in de herfst naar de kleurenpracht kan kijken, in de winter zie hoe de koude regendruppels in kleine stalactieten veranderen aan de takken van de bomen en waar in de lente het frisse groen uit diezelfde takken ontspruit.

Martha Pelkman

Delen is lief!

Laat een reactie achter