Zoetermeer zet haar veteranen in het zonnetje

Zoetermeer laat Veteranendag niet zo maar voorbijgaan. Vanwege de coronamaatregelen is er op 27 juni geen tocht van militaire voertuigen door Zoetermeer. Ook is er geen defilé op de markt. Toch zet gemeente Zoetermeer dit jaar haar veteranen in het zonnetje. Zo ontvangt ze 25 Zoetermeerse veteranen voor een korte samenkomst in de raadzaal. Met een toespraak van burgemeester Lokker en het hijsen van de veteranenvlag bij het Stadhuis.

De gemeente heeft 25 willekeurig gekozen Zoetermeerse veteranen uitgenodigd. Op zaterdag 27 juni om 10.00 uur zullen zij samen met de burgemeester de veteranenvlag hijsen bij het Stadshuis aan de Engelandlaan. Aansluitend is er een korte toespraak van de burgemeester in de raadzaal van het Stadhuis. Zo staat gemeente Zoetermeer dit jaar tijdens de Veteranendag stil bij de inzet van de Nederlandse militairen in verschillende delen van de wereld. Met in achtneming van de RIVM voorschriften zijn alleen kleine bijeenkomsten tot 30 personen toegestaan.

Livestream
Via een livestream op de website van de gemeente (www.zoetermeer.nl) kunnen we het hijsen van de veteranenvlag bij het Stadshuis én de toespraak van burgemeester Lokker rechtstreeks volgen.

Waardering
De gemeente bedankt 621 geregistreerde veteranen die woonachtig zijn in Zoetermeer voor alles wat zij voor Nederland hebben gedaan. Zij ontvangen op Veteranendag een blijk van waardering van de gemeente.

Veteranendag Zoetermeer
Dit jaar geen defilé op de Markt tijdens Veteranendag – Foto Patricia Munster

TRNDZ
Woensdag, donderdag en vrijdag zal TRNDZ een verhaal van een Zoetermeerse veteraan delen.

Nederlandse Veteranendag 2020
De Nederlandse Veteranendag 2020 wordt ook in aangepaste vorm georganiseerd in Den Haag met als doel dat Nederland toch het jaarlijkse ‘dankjewel’ voor onze veteranen kan meebeleven. Ook Zoetermeerse Maaike Hoogewoning maakt deel uit van het programma.

Het programma start om 13:00 uur in de Ridderzaal en duurt 45 minuten. De NOS zendt het programma live uit vanaf 12:45 uur. Het Nationaal Comité Veteranendag heeft ook geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.

Programma Ridderzaal
De voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit opent het programma om 13:00 uur. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap.

Twee andere autoriteiten zijn ook aanwezig in de Ridderzaal: Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Hun aanwezigheid onderstreept de betrokkenheid van de krijgsmacht bij veteranen en de Nederlandse Veteranendag.

Veteranen
In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van de Zoetermeerse Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis. En Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik, indertijd vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Zij vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen ondersteunt door beeldreportages

Maaike Hoogwoning op veteranendag
Maaike Hoogewoning, Zoetermeerse veteraan, ze ontving in 2019 de witte anjer.

(Bron en meer informatie op veteranendag.nl)

Delen is lief!

Laat een reactie achter