Loop je mee met Rebecca Steijger in het Buytenpark?

“Ik ben een Buytenparkfan”

Als kind zijnde liep ik van de dijk (in de winter, als het gevroren had, over de sloot) naar het Buytenpark toe. Dit deed ik soms met mijn familie en onze grote hond Aron en soms met een vriendinnetje, maar heel vaak ook alleen, dat vond ik fijn. Ik kon zoet zijn met het zoeken naar slakkenhuisjes, reigers spotten -toen nog heel zeldzaam- gewoon een beetje mijmeren of prutsen in de aarde. 

Eigenlijk is er niet veel veranderd. 

Ik loop daar nog steeds veel te wandelen, met mijn man, hondje Pirata (en zijn hondenvriendjes), af en toe met een vriendin en heel vaak alleen met mijn camera. Nog steeds ben ik op zoek naar schatten; nu om ze vast te leggen op beeld.

Ik ontmoet daar de natuur en kijk naar kleine rupsjes, geel met zwarte strepen, en rijen roze bloemen. Ik kan nog steeds verbaasd zijn over de slakken met hun prachtig gekleurde huisjes, ik kijk naar de distels, de velden met schermbloemigen, de veulens, de kalfjes en ik luister naar de roep van de buizerds boven mijn hoofd. Soms voel ik het zonnetje op mijn huid en een andere keer is de lucht knisperend fris. Boven op de ‘berg’ kijk ik uit over het land, de polders. In de verte Den Haag, Stompwijk en zelfs Leiden kan ik zien. Ik zie mini-koeien lopen en speelgoedboerderijtjes. 

Een van Rebecca Steijger's foto's
Foto Rebecca Steijger

Het is een mooi natuurgebied met waterpartijen en veel bijzondere dier- en vogelsoorten. Zo leven hier bijvoorbeeld diverse uilen (de ral, de roerdomp en de blauwborst bijvoorbeeld), veel soorten eenden, sperwers, buizerds, valken, mezen, vinken, hermelijntjes, konijnen, hazen, vossen en nog veel meer. Behalve deze kleine dieren zijn er de Galloways (Schotse runderen), Drentse heideschapen en Exmoorpony’s in het park. Deze dieren geven het natuurgebied iets extra moois.

Het Buytenpark is meer dan een rijk natuurgebied: sportief gezien kun je er je lol op. Als je vanaf de wijk Buytenwegh richting het Buytenpark wandelt, kom je langs de sportvelden, waar je enthousiaste voetballers aan de gang ziet. Er is een klimmuur Ayers Rock, een skischans SnowWorld. Later volgen de volkstuinen. Er zijn fiets- en ijsverenigingen, er is een hondenvereniging en een toneelgroep. Deze behoren ook bij de vaste gebruikers van het park.

Het park is voor mij ook een ontmoetingsplaats, ik kom er vogelaars tegen, fotografen, wandelaars, joggers, hondenuitlaters en fietsers. 

Mijn ervaring is dat het makkelijk is om een praatje te maken over al het moois wat er te zien is. Ik ken inmiddels al heel wat vaste bezoekers, zowel mens als dier.

Over de skibaan in het gebied zijn vele meningen. Mooi kan ik het niet noemen, maar het kan er goed toeven zijn om er na een wandeling iets te drinken of te eten. Als de bezoekers en sporters in en om het park met respect omgaan met de omgeving, dan kan iedereen een plek vinden in het park en dan blijf ik de grootste fan.

Ik ben weg. Ik ga mijn ronde doen en neem mijn camera mee. Misschien tot ziens in het Buytenpark.

Rebecca Steijger

Delen is lief!
Pagina’s: 1 2

1 reactie

  1. Astrid Kuijpers op 9 juli 2020 om 15:35

    Wat mooi geschreven Rebecca! Je bent een ècht natuurmens. Je hebt er ogen en gevoel voor. Je hebt mij meegenomen het Buytenpark in. Ik ben er nooit geweest, maar heb nu het gevoel van wel.

Laat een reactie achter